pondělí 23. června 2014

Pár malých věcí a jejich účinků, které mohou v malém pomoci se schizofrenií II



Má to vůbec nějaký smysl, používat techniky s nejasným účinkem? Myslím si, že ano. Techniky vybírám tak, aby byly co nejvíce jemné – aby nezatěžily člověka nějakým velkým zážitkem, se kterým by si neuměl poradit. I kdyby tyto techniky člověku nemoc nevyléčily, mohou přinést mnohé další benefity

Člověk bude odvážnější, pokud se rozhodne se svou nemocí něco dělat – ať už jakoukoliv cestou. Všechny techniky mají pozitivní účinky, nejen v rámci léčby schizofrenie – například uklidňují, pomáhají zpracovat staré vzpomínky, alespoň částečně srovnat mysl a podobně.
Myslím si totiž, že není jisté, jestli se dá schizofrenii vyléčit. Ale člověk toto nemůže tvrdit, dokud neodvedl alespoň nějakou práci na tom, aby se mu to povedlo.

Dechová cvičení
Dechová cvičení jsou základní součástí jógy, ale i jiné spirituality s dechem pracují. Buddha prý dokázal dosáhnout osvícení pouze díky dechu. Sám na sobě cítím, že mi tato technika pomáhá. A ajurvédský lékař mi doporučil tuto metodu provádět alespoň 6x za týden.

Základním dechovým cvičením může být nácvik plného jógového dechu. Člověk může vést kyslík při nádechu do několika směrů, z nichž tři jsou hlavní břicho, hrudník a podklíčky (prostor někde mezi hrudí a krkem). Potom se dá dýchat také do různých oblastí na zádech. Pokud chcete provádět jógový dech, nejdříve zkuste dýchat pouze do břicha, potom pouze do hrudi a pouze nakonec do podklíčků. Až se Vám to povede, zkuste prodýchávat všechny tři prostory najednou – v nádechu nejdříve břicho, potom hruď a nakonec podklíčky a při výdechu opačným směrem (podklíčky - hruď - břicho).

Jak se píše na stránkách Jóga online, je břišní dech spíše uvolňující a zklidňující, zatímco ten hrudní je aktivizující. V knížce Jóga v denním životě se píše: „Klidný a rovnoměrný hluboký dech je pro naše zdraví rozhodující. Uklidňuje tělo i mysl … Pohyby bránice při dýchání mohou uvolnit svalové kontury i v oblasti páteře.Správné dýchání dokáže pozitivně ovlivnit naší psychiku i řadu tělesných funkcí.

Dalším typem dechového cvičení je tzv. pránajáma. Představím Vám tu nejjednodušší a nejzákladnější pránájámovou techniku, která se jmenuje Nádí Šodhana. Při ní se podle Jógy v denním životě vytváří odpor dechu, který působí příznivě na krevní oběh, srdce a plíce.Po delším cvičení … se zvětšuje odolnost proti zátěžím a zvyšuje se odolnost organismu proti rozdílným životním podmínkám a škodlivým vlivům zevního prostředí … je známo, že pomalejší dechový rytmus může zklidnit zvýšenou nervovou aktivitu. Mírný nadbytek kysličníku uhličitého v krvi navozuje vnitřní pohodu a zklidnění a zvyšuje i krevní oběh v mozku,“ píše se v knize této jógové školy.

A jak tedy Nádi Šodhanu provádět? Usadíme se do pohodlného sedu se zkříženýma nohama, trup zůstane vzpřímený, ale uvolněný. Ohneme pravou paži a prsteník a ukazovák položíme na střed mezi obočím. Palcem pravé ruky uzavřeme pravou nosní dírku a dvacetkrát pomalu a zhluboka nadechujeme a vydechujeme pouze levou nosní dírku. Následně prsteníkem uzavřeme levou nosní dírku a to samé provedeme s pravou nosní dírkou. Poté vnímáme nějaký čas normální dech.

Žádné komentáře:

Okomentovat