pondělí 16. června 2014

Pár malých věcí a jejich účinků, které mohou v malém pomoci se schizofrenií I

V knize Konec prokrastinace jsem se dočetl zajímavou informaci, jak pracovat se svou vůlí. Tu jsem vždycky považoval za svou největší slabinu a nevěděl jsem co s tím. Vždy když jsem začal něco pro sebe dělat, vydržel jsem u toho maximálně dva týdny.
 

Autor Petr Ludwig píše, že s vůlí je třeba pracovat velmi pomalu, ale velmi pravidelně. Je třeba si určit malou a nenáročnou činnost, kterou je člověk schopen každý den dělat. Jakmile se tato činnost stane normou, je možné přidat další aktivitu nebo tuto první udělat náročnější. A v tomto duchu je dobré postupně, malými krůčky ale s železnou pravidelností, na sobě pracovat.

Rozhodl jsem se tedy, že každý den budu věnovat půl hodinu svému tělu (fyzické cvičení) a půl hodinu své duši. Vybral jsem si několik činností, které mohu dělat a které by mohly mít nějaký pozitivní účinek na mou nemoc. Možná Vás to inspiruje a začnete i Vy, naši čtenáři, dělat něco podobného - zde přináším některé  tyto činnosti a jejich účinky. Protože je toho víc, bude tento článek na pokračování.


Malování mandal

 
Mandaly jsou jakési do kruhu soustředěné symbolické abstraktní kresby. Původně pochází z Asie (například tibetští mniši malují mandaly), ale malovat si je na papír může každý. Na stránce Centrum Mandala se můžete dočíst některé podrobnosti o mandalách.


Díky svému uspořádání kolem středu se však může stát i něčím víc než pouhou relaxací s pastelkou. Může být terapeutickým nástrojem, prostředkem k poznání sebe sama, pomocníkem na cestě do našeho středu – do místa, kde vládne klid, harmonie a láska.


...Co nám může poskytnou malování mandal
zpracování emocí – mandala umožňuje dostat se do kontaktu s vlastními pocity a emocemi a dává tedy prostor pro jejich zpracování
zklidnění – kruhový obrazec s harmonicky uspořádanými prvky je předlohou pro duši, která se během kreslení snaží zaujmout stejně harmonický tvar, a proto se zklidňuje
získání energie – čas strávený sama se sebou ve vlastním rytmu je léčivý sám o sobě a pokud si dovolíte ponořit se do tvoření mandal, dostanete se do prožitku přítomnosti, čas plyne zdánlivě rychleji a tělo nabírá sílu a energii

Více viz Centrum Mandala.


Tibetská mísa

Tibetská mísa je hudební nástroj pocházející z Tibetu. Je to jakási kovová miska, na kterou se hraje dřevěnou paličkou. Rozeznívá se do alikvotních tónů a její hudba nás může uklidňovat. O terapii s pomocí tibetské mísy se lze dočíst na stránce Terapie zvukem.

...tibetská mísa vyluzuje vybrační zvuk, který má pro lidský organismus velice harmonizující a sklidňující účinky. Tento zvuk je opravdu spíše cítit, než slyšet… Hrou na tibetskou mísu se usměrňuje tok energie v těle, což má úžasný blahodárný vliv nejen na centrální nervovou soustavu, ale celkově na harmonizaci celého organismu… Hra na tento úžasný duchovní hudební nástroj je opravdovým zážitkem, díky němuž se člověk dokonale uvolní a může komunikovat se svým podvědomím, kdy se všechny emoce vyčistí a vše najednou dostane větší řád… 


Tibetské "zpívající mísy" mají na člověka nezanedbatelné a zcela zřejmé účinky. Díky křišťálově čistému, nenapodobitelného zvuku obnovují harmonickou frekvenci těla. Je to díky ultrazvukovému vlnění, které vzniká při hře na tento jednoduchý, ale přitom majestátní nástroj.

Žádné komentáře:

Okomentovat