úterý 13. srpna 2013

Krátce o Sahádža józe

Jak jsem již uvedl v jednom dřívějším příspěvku, zkusím jít nyní cestou sahádža jógy a uvidím, jak dalece mi dokáže pomoci s mou nemocí. Rád bych tuto metodu nyní představil.

Sahádža jóga je moderní forma meditace druhé poloviny dvacátého století, kterou vymyslela Šrí Mátadží Nirmala Déví. V základu této metody je práce s materškou energií, čili kundalíni. To je je jakási energie či síla protékající páteřním kanálem od spodu páteře po hlavu. Její část je aktivní, ovlivňuje naši sílu a harmonii, a druhá její část spí v křížové kosti. Cílem sahádža jógy je tuto energii probudit pomocí přikládání ruky na různé části těla spolu s opakováním konkrétních afirmací.

Podle obecné indické filosofie je člověk tvořen nejen fyzickým tělem, ale i duší, kterou tvoří energetický systém plný kanálků a bodů. Ten se nachází uvnitř a v okolí našeho těla. V něm mohou být různé bloky, místa temné energie, kudy energie tak dobře neproudí. A to potom může vést k různým nemocem. Právě sahádža meditace způsobuje, že se tyto energetické bloky čistí.

Jak vyplývá z webových stránek www.nirmala.cz, pomáhá sahádža jóga při různých nemocech. Například v Austrálii dělali průzkum, podle jehož výsledků pomáhá při léčbě ADHD. Jistá Češka na tomto webu píše, jak ji tato technika pomohla při léčbě zdravotních problémů se žaludkem.

Co je podle mne docela velkou výhodou této metody, je její základní pravidlo: meditace musí být poskytovány zdarma, povoleny jsou pouze dobrovolné příspěvky na pronájem meditačního sálu. Rád se proto stanu testerem, zda sahádža jóga pomáhá při léčbě schizofrenie. Jak jsem již totiž psal – podle ajurvédy spočívá léčba mé nemoci v detoxikaci duše a těla. A právě s duší by mi mohla sahádža pomoci.

2 komentáře:

  1. Toto je velmi zajímavé, těším se, jaké budeš mít výsledky po nějakém čase při praktikování Sahadža Jógy. Ten jejich přístup, co popisuješ, je mi velmi blízký.

    OdpovědětVymazat
  2. https://www.youtube.com/watch?v=flURCh7f06w

    OdpovědětVymazat