pondělí 8. července 2013

Co je podle mne schizofrenie

Většina doktorů říká, že schizofrenii způsobuje hlavně pokažená chemie v mozku. Podle převládající teorie jde o to, že je v mozku příliš dopaminu nebo jsou na něj mozkové buňky příliš citlivé. Podle jiných teorií se na schizofrenii podílí genetika (včetně nově získaných genetických mutací). Existují také další teorie, například teorie oligodendrocytů. Neodmítám vědecký přístup úplně, protože si myslím, že medicína dokáže v budoucnu najít trvalé řešení pro léčbu schizofreniků. Nicméně podle mne za schizofrenií stojí něco hlubšího.

Ve svém uvažování jsem zčásti ovlivněn Carlem Gustavem Jungem a zčásti východní medicínou. Schizofrenie je podle mne především určitý průlom v egu člověka. Ego je jakýsi hlavní prvek naší vědomé mysli, pod kterým se nachází podvědomí a nad ním nadvědomí. A v podvědomí jsou jednotlivé obsahy skládány do určitých komplexů, subsystémů.

Při schizofrenii podle mne tyto komplexy, které mají jinak zůstat v nevědomí, proniknou do vědomí a začnou člověka ovládat. Ideálně by pak měla nastoupit určitá psychologická péče, která dokáže mysl zase poskládat do funkčního a realitě odpovídajícího systému. Měla by být buď velmi intenzivní nebo speciální. Na západě již existují alternativní formy péče o duševně nemocné, určitým průkopníkem na tomto poli byl v minulých desetiletích John W. Perry.

Ten je zajímavý svým přístupem, podle kterého nemoc nezačíná náhlým propuknutím ataky, ale byla v duši pacienta přítomná i dlouho předtím. Člověk utíkal před láskou k rozumu, podle mé interpretace od skutečného života do myšlenkových světů vytvořených v hlavě. Tradiční společnosti léčily duševní nemoci jinak a vyléčení se často stávali šamany. Na blogu Jungian schizophrenia se píše, že kdo podstoupil moderní jungiánskou péči, ten poté celý život duševně rostl.

Existují různé psychologické interpretace nemoci, podle některých mají konkrétní obsahy psychotické mysli své podloží v reálné psychice pacienta. Například katastrofa či katastrofický svět se dá vyložit jako katastrofa v pacientově psychice. Spasitel zase jako ta část osobnosti, která člověka dokáže vyvést z psychotické krize. Jsou zde různé další interpretace, více se dá dočíst v knížce Mystika a schizofrenie.


Ajurvéda má zase k nemoci jiný přístup. Podle ní se v člověku (zejména v oblasti srdeční čakry) nahromadí negativní energie, která ho posléze začne ovládat. Domnívám se, že tento přístup je ve shodě s tím, co jsem dříve napsal. Podle mého názoru konkrétní bloky v energetickém systému odpovídají konkrétním myšlenkovým tendencím pacientovy psychiky. A tím pádem jsou dvě cesty k řešení – buď vyléčit nemocného ze strany jeho psychiky, nebo ze strany jeho energetického těla.

A proč s takovým přístupem neodmítám klasickou medicínu? Protože stejně jako se energetický systém promítá v mysli, promítají se oba dva tyto systémy v pacientově mozku. Jinými slovy si na základě Jungových myšlenek myslím, že v něm dojde kvůli změnám v psychice i k fyziologickým změnám, které je možné zase léčit fyziologicky. Samozřejmě je nutné zjistit, k jakým změnám přesně došlo.

Příští týden přinesu článek o tom, s jakými léčitelskými systémy jsem se setkal při své snaze řešit schizofrenii.

4 komentáře:

  1. Ano, to je přesné - proniknutí nevědomých obsahů, prolomení určitých hranic mezi vědomím a nevědomím - tím ztráta vnitřní integrity. Daniela

    OdpovědětVymazat
  2. JJ přesné a trefné... takto to vidím i já ... díky za takové články ....

    OdpovědětVymazat
  3. ...........dobré čtení...... Ale co takhle vzít v úvahu možnost různých (různě nebezpečných) entit a jejich vniknutí do těla postiženého? Samozřejmně klasická medicína to odmítá, ale různé alternativní směry topoměrně rozsáhle zpracovávají... Mluvím z praxe se svým blízkým, kterému pomohl rozumný duchovní (kněz)...Karel-777

    OdpovědětVymazat
  4. Bohužel v dnešním (tupě) materializovaném a materialistickém světě je obtížné, ne-li nemožné, prosadit jiný než oficiální, vládní, výklad pojmu schizofrenie. (viz např. Pro-Eurobruselská a pro-NWO necyklopedie, směšně se nazývající "otevřená-volná wikipedie). Jinak zde, výše, resp. na začátku článku se praví: "většina doktorů říká, že bla,bla,bla.:"Ale nutno dodat jakých doktorů,neboť jsou i doktoři vzdělaní a uvědomělí DUCHOVNĚ, nikoliv pouze materialisticky. A tito doktoři (včetně výše zmíněných doktorů historie +sociologie +filosofie +psychologie, t.j. toto vše je KNĚZ, jak zde uvádí předřečník); ano, tito doktoři mají jinýnázor např. na často uváděný údajný příznak či důkaz schizofrenie, a to na "hlasy". Slyšet "hlasy" může prakticky kdokoliv poněkud více vnímavý a pozorný. Zkrátka toto je téma velice široké, a je třeba připustit i výše uvedené entity či duchy, ev. duše; a to jak pouze tzv. neškodné, (zbloudilé chudáky), přes agresivnější, až po ty nebezpečné a záludné (dříve tzv. posednutí ďáblem). Uvítáme zde jakoukoliv odezvu, kromě vulgarit. Děkujeme

    OdpovědětVymazat