čtvrtek 11. července 2013

Česká marihuana obsahuje příliš velké množství THC

Podle výzkumníků z psychiatrického centra Praha (zprávu přinesly české noviny, například Aktuálně.cz a Novinky) je v českém šlechtěném konopí obsažen příliš vysoký podíl THC (tetrahydrokanabinolu) oproti kanabidiolu. Zatímco THC je psychoaktivní látkou, která podporuje změny vnímání a může rozvinout schizofrenii, kanabidiol uklidňuje a může sloužit zároveň jako brzda proti propuknutí nemoci. Kanabidiol dále navozuje pocity ospalosti a úlevy od úzkosti. Podíl THC se v šlechtěné rostlině pohybuje kolem dvaceti procent.

Co je na zprávě zajímavé, je to, že v mezinárodní vědecké komunitě se zkoumá, zda by kanabidiol nešel použít jako lék na schizofrenii. Možná se v budoucnu bude šlechtit také naopak a pacienti na předpis dostanou marihuanu s velkým podílem kanabidiolu. Ale to už jsou jen moje nápady.

Magazín Science Daily nedávno přinesl zprávu, podle které konopí nezvyšuje množství dopaminu v mozku (což by byla přímá cesta do schizofrenie), ale naopak jej snižuje. Asi je to tedy spíše psychologický než fyziologický spouštěč.

Zdroje:
Science Daily: Long-Term Cannabis Use May Blunt the Brain's Motivation System

Žádné komentáře:

Okomentovat