pondělí 18. srpna 2014

Doktor Paris Williams: úplné vyléčení ze schizofrenie je možné



Psycholog ze San Franciska Paris Williams zkoumá možnosti vyléčení ze schizofrenie. Ve svém článku na blogu Brain Blogger píše, že je to „common,“ tedy běžné. A to zvláště v rozvojových zemích, kde nejsou antipsychotika volně k dispozici. Odvolává se na natolik oficiální a seriózní zdroje, jako jsou statistiky Světové zdravotnické organizace.


Případy úplného vyléčení zkoumal v rámci svého postgraduálního studia. Jeho významné výsledky dokazují, že plné a trvalé vyléčení je skutečně možné. Jak jsem již uvedl, jeho data pocházejí z nejchudších zemí světa jako jsou Kolumbie, Nigéria a Indie, stejně jako z míst, kde se používají alternativní metody léčby, jako je například přístup Otevřeného dialogu, který se provozuje v Laponsku, v západním Finsku. Podle statistik se v rozvojových zemích dokázala se schizofrenií poprat více než polovina takto diagnostikovaných lidí.


Podle Williamse je hypotéza o nerovnováze v mozku nesmyslem, schizofrenie je podle něj spíše snaha psychiky vyrovnat se s dlouho neudržitelnou situací. Mysl se při ní intenzivně utápí v existenciálních otázkách, se kterými se ale občas setkávají všichni lidé. Tyto krize vyřešíme, pokud najdeme smysluplný život, jenž nás bude těšit silněji, než jak jsou silné naše problémy s žitím. Williams představuje i pět faktorů, které jsou pro úplné vyléčení nezbytné, těm se ale budu věnovat v pozdějším článku. Jedním z těchto faktorů je například víra, že je plné vyléčení možné. 

Ještě více zajímavý pohled má na schizofrenii africký šaman. Píše o tom český portál Pravdu.cz. Psycholog dr. Malidoma Patrice Somé, původem z Afriky, které měl také určité zkušenosti se šamanským zasvěcením, uvádí, že "z šamanského hlediska duševní nemoc signalizuje, že se narodil léčitel."

Podle něj se člověku stane, že se setká s novými energiemi a přístupem do jiných, neviditelných světů, ale zvláště v západním světě není psychika člověka na takové setkání připravena. Server Pravdu.cz píše: "Podle tradice afrických Dagarů pomáhá komunita jedinci smířit energie obou světů – „světa ducha, který se s ním spojuje, a vesnice, společenství.“ Takový jedinec může sloužit jako most mezi světy a pomáhat soukmenovcům s informacemi a s léčením."

2 komentáře:

  1. To je úplně super. Ten pán mi mluví z duše. Můžu to jen potvrdit z vlastní zkušenosti s dg schizofrenie a boji s ní. Je to skutečně "snaha psychiky vyrovnat se dlouho neudržitelnou situací" Mozek, tělo a psychika si pomůže, jak dokáže a může. Alice

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, to je parádní teorie, úplně s ní souhlasím a dávám autorovi článku zcela zapravdu, ted mluvím z pohledu pacienat s dg. schizofrenie. Líp se to říct už asi ani nedá....Definice.."snaha psychiky o vyrovnání se s dlouho neudržitelnou situací "..asi přímo volá o potřebu duševního klidu a pohody, především v době útoku nemoci... A.

    OdpovědětVymazat