úterý 11. února 2014

Rybí tuk pomáhá léčit schizofrenii

Občas se dá zaslechnout zpráva, že rybí tuk (omega - 3 mastné kyseliny) pomáhá léčit schizofrenii. V následujícím článku chci přinést bližší informace o tomto aspektu rybího tuku. Našel jsem na internetu osobní příběh jednoho schizofrenika a našel jsem k tématu také některé vědecké zprávy.

Článek o ozdravné funkci rybího tuku na schizofrenii přinesla Kendra Imann na americkém nezávislém portálu Independent. Napsala o Anne a jejím čtyřicetiletém synovi trpícím schizofrenií. Anne se na internetu dočetla o výzkumu, podle kterého může rybí tuk pomoci právě takovým způsobem. K práškům, které její syn užíval, mu přidala velké množství rybích omega-3 mastných kyselin. Od té doby se jeho stav začal zlepšovat každým dnem. Předtím trávil dlouhé hodiny doma, od této změny začal hrát golf, chytat ryby a podobně. Doktor mu dokonce kvůli tomuto zlepšení snížil množství užívaných klasických antipsychotik.

Kendra Imann ve svém článku zmiňuje také některé výzkumy na toto téma. Například podle dvou studií zlepšuje rybí tuk příznaky schizofrenie o více než jednu čtvrtinu. Podle doktora Malcolma Peeta to ale v žádném případě neznamená, že by mohly omega-3 mastné kyseliny plně nahradit psychotika. Doktor Basant Puri ale provedl výzkum na pacientovi, který nebral klasická antipsychotika. I jeho stav se v rámci šesti týdnů rapidně zlepšil. Podle jeho výzkumu může tato služba rybích tuků fungovat možná kvůli tomu, že mozkům pacientů chybí některé polonenasycené mastné kyceliny, které obsahuje právě výtažek z ryb.

Více potrvrzená je ovšem hypotéza, že rybí tuk může pomoci ještě zdravým mladým lidem s rizikem na propuknutí poruchy, aby se to v jejich případě nestalo. Na toto téma jsem našel hned několik zajímavých článků.

Jak píše například Medical News today, užívání omega-3 mastných kyselin s sebou nese mnohem více pozitiv v porovnání s riziky, kterých je minimum. Podle výzkumu, který byl uveden na stránkách NCBI, mají lidé trpící depresí i schizofrenií snížené množství omega-3 mastných kyselin v krvi. Podle stejného článku 5 z 6 výzkumů s kontrolovaným placebo efektem ukazuje, že tyto kyseliny dobře působí při léčbě schizofrenie v kombinaci s antipsychotiky. A navíc je rybí tuk užitečný i při dalších typech duševních potíží. 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat