pondělí 25. srpna 2014

Nový výzkum: Schizofrenie nemusí lidem bránit ve štěstí



Magazín Science Daily informoval o zajímavém výzkumu, který zjišťoval stav štěstí u lidí s diagnostikovanou schizofrenií. Podle výsledků je sice pravda, že schizofrenici mají obecně nižší hladinu spokojenosti, ale velké procento nemocných má úroveň této hodnoty srovnatelnou s běžnou populací.


Až sedmatřicet procent lidí trpících schizofrenií má stejnou úroveň spokojenosti jako běžná populace. A navíc je možné posilovat ty prvky života, díky kterým se nemocní cítí takto dobře. Profesor psychiatrie a neurověd Dilip V. Jeste uvedl: “aniž bychom chtěli zmenšovat význam utrpení, které nemoc svým obětem přináší, naše studie ukazuje, že štěstí je dosažitelný cíl alespoň pro některé pacienty trpící schizofrenií.


Úroveň štěstí není u schizofreniků navázána na těžkost či délku trvání nemoci a ani na socioekonomické faktory jako je věk či vzdělání (jak je tomu u běžné populace). Schizofreniky činí šťastnými zejména optimismus a snížená úroveň stresu. Těm, kteří jsou nešťastní, může pomoci zejména změna návyků a tréninkové techniky všímavosti.


1 komentář:

  1. Jo, to je pravda, optimismus přispívá k vyšší hladině pocitu štěstí. Moc ale nesouhlasím s tvrzením, že socioeknomické faktory nehrají v pocitech či v životě schizofreniků tak velikou roli.Mám též tuto diagnozu, a čím více se přibližuji k tzv. normě v populaci, tím více si své socioekonomické podnínky uvědomuji, záleží ale asi navmíře uvědomování si své životní situace a vývoji nemoci. Nevim, těžko soudit.



    OdpovědětVymazat