úterý 20. srpna 2013

Cyril Höschl v pořadu Hyde Park Civilizace: Systém ITAREPS by se měl rozšířit napříč Českou republikou

V České televizi, v pořadu Hyde Park Civilizace, vystoupil známý český psychiatr Cyril Höschl. Sice se většinu pořadu věnoval stavu společnosti a dalším tématům, ale určitá část rozhovoru byla věnována i schizofrenii. Pořad je volně k shlédnutí. Pokud Vás zajímá jen část věnována schizofrenii, posuňte si čas zhruba na 29:10.

V úvodu pořadu se objevil krátký exkurz do historie psychiatrie. Autoři pořadu v něm například uváděli, že se dříve psychiatři dělili na práškaře a duchaře – podle toho, kde spatřovali příčinu nemoci a jak ji chtěli řešit. Současnost oba proudy sblížila. I podle Höschla se  v posledních dvaceti letech objevil velký pokrok v neurovědních disciplínách, ze kterého bude psychiatrie těžit dál. Nyní se například nově pro léčbu depresí používá magnetická stimulace.

Po části věnované náladě české společnosti se objevil krátký spot o českých novinkách v psychiatrii. Zmíněn byl projekt ITAREPS. Jeho jádro spočívá v tom, že pacienti posílají smsky do systému, který dokáže odhalit riziko blížícího se relapsu. Jeho citlivost dosahuje citlivosti EKG.

Ve spotu byl rovněž zmíněn nový objev doktora Horáčka, podle kterého kombinace latentní toxoplasmósy (cizí bakterie z kočky latentně přítomné v cystách) a genetických předpokladů může vést k propuknutí schizofrenie. Pokud se výsledky potvrdí, můžou se otevřít nové dveře v léčbě a prevenci schizofrenie.

Höschl později dodal některé zajímavé informace k ITAREPSu. Je přesvědčen, že bude časem fungovat napříč Českou republikou. Zmínil i jednu novinku. Podle nové dohody s VZP se systém vyzkouší na určité skupině pacientů (buď na definované kohortě, nebo v geografické oblasti) a podle výsledků by se poté mohl rozšířit i dále. Tak by mohlo padnout nebezpečí blokace tohoto slibného systému ze strany českých pojišťoven.

Žádné komentáře:

Okomentovat