pondělí 21. července 2014

Pár malých věcí a jejich účinků, které mohou v malém pomoci se schizofrenií III


Díky tomu, že mám pravidelný režim sestávající z všestranných aktivit, si začínám uvědomovat, že zdraví souvisí s celkovou rovnováhou (homeostázou) celého těla, celého lidského organismu. Jsem zvědav, co o tom zjistím v souvislosti se schizofrenií. Nyní přináším další dvě drobné aktivity, které mohou v malém pomoci se schizofrenií. Dneska nebudu příliš brouzdat v duchovních vodách, ale popíšu techniky, které může dělat každý.


Smích


Lidské tělo má podle objevů nejnovějších výzkumů velké benefity z pravidelného smíchu. Dá se říci, že smích je léčivý. Na stránkách Celostní medicíny se píše, že k pozitivním účinkům smíchu „patří například redukce bolesti a schopnost zvládat či tolerovat diskomfort a nepohodu… K jeho tělesným prospěchům, za které se smích podepisuje je jeho blahodárný účinek pro cévy, srdce a mozek – a to tím, že podporuje jejich funkci přenosu kyslíku v krvi.“

Smích dokáže uvolňovat v mozku hormony, které mají pozitivní vliv na naši celkovou náladu. A tak zvláště v období stresu, úzkosti a negativních pocitů, je smích výborný pomocník, jak ze sebe vše tíživé shodit. Smích přináší pocity uvolnění a relaxace, také odhání negativní myšlenky a emoce.

A jak se k pravidelnému smíchu dostat? Co takhle se pravidelně každou neděli dívat na komedie? Nebo na Monty Pythonův létající cirkus?

Ranní studená sprcha
Často jsem míval problémy s ranním vstáváním – byl jsem ještě velmi neprobuzený a často jsem míval pocit, že bych celé dopoledne ještě nejraději prospal. Ale zjistil jsem, co mi může pomoci, abych se rychle probral – ranní studená sprcha. A na internetu jsem se dočetl, že má tato procedura řadu pozitivních účinků.

Studená voda (stejně jako sport, sex a čokoláda) uvolňuje endorfiny do našeho krevního oběhu, které následně velice pozitivně ovlivňují naše emoce a zlepšují náladu. Dokáže tak například zmírňovat i deprese. Vystavování se chladu zlepšuje průtok krve po celém těle a zlepšuje i krevní tlak. Navíc pomáhají odstraňovat toxické látky z našich kůží a urychlují metabolismus – ten mají schizofrenici často zpomalený, kvůli čemuž tloustnou.  

Více informací na: http://fitness101.cz/10-duvodu-pro-studenou-sprchu-295

pondělí 14. července 2014

Jak se pozná schizofrenie? Příznaky nemoci.



Máte podezření, že někdo z Vašeho okolí onemocněl touto nemocí? V tomto článku se pokusím představit základní symptomy nemoci, ovšem vždy je nejlepší začít konzultací u lékaře. Má cesta vysvobození z této nemoci začala tím, že mne rodina odvezla na krizové centrum: tam jsou jak psychologové, tak psychiatři a jsou schopni rozpoznat jakoukoliv duševní či psychickou poruchu a ví také hned, jak je třeba ji léčit.


Je několik základních typů schizofrenie. Asi nejběžnější je paranoidní schizofrenie. Jak vyplývá z názvu, velmi často se při ní vyskytuje paranoia, tedy pocit, že se proti mne svět / konkrétní osoba či konkrétní skupina lidí spikli. Může to mít různé formy. Někdo má pocit, že ho ovládají Číňané, někdo si spiknutí spojuje s komunisty (Ivan Blatný), 'proti někomu se spikly ženy, proti někomu zlé síly, satanisté, satan' a tak podobně. Někdo to nemusí vnímat ve spojení s lidmi, může mít pocit, že je třeba otrávený celý jeho dům, nebo že je někým odposloucháván.


Dalšími příznaky paranoidní schizofrenie jsou hlasové či zvukové halucinace. Většinou převažují ty zvukové (tedy zejména slyší hlasy), a zvláště pokud se na nemoci podílejí drogy (ale nejen v tomto případě), můžou to být i halucinace zrakové – John Nash viděl konkrétní osoby, já jsem viděl různé symboly a obrysy postav. Častá je i deorganizovaná mysl, někdo mívá pocit, že kdosi mu čte myšlenky, někdo jiný má pocit, že dokáže své myšlenky vysílat k druhým lidem, těch variant je více. Často bývá přítomný také pocit, že je člověk nadán nějakými zvláštními schopnostmi.


Jsou i jiné formy schizofrenie. „Hebefrenní (dezorganizovaná) schizofrenie se obvykle projevuje v období dospívání a mezi ústřední příznaky řadíme nevhodné, necitlivé chování vůči svému okolí, chorobnou náladovost a především progresivní dezorganizaci myšlení.“(Zdroj: Wiki) Katatonní schizofrenici mají zase naopak tendenci setrvávat ve strnulých polohách. Zde se můžete podívat na video o jednom katatonickém schizofrenikovi.

https://www.youtube.com/watch?v=1snvu0Ff6oM


Simplexní schizofrenie je charakterizována především postupným uzavíráním se do sebe, desocializací, ztrátou hygienických návyků, bezúčelným potulováním se po okolí a degenerativním úpadkem mysli.“ (Zdroj: Wiki)